Is het consumeren van brood ongezond?

Het elke dag eten van brood heeft vaak een slechte reputatie. Waarom? Dat is te wijten aan de sterk uiteenlopende meningen hierover. Daarom vroegen wij de hulp van onze eigen diëtist en afvalcoach, om enkele misverstanden over brood op te helderen.

Wat bevat brood?

Brood zit vol met nuttige voedingsstoffen en heeft een hoge nutriëntendichtheid. Naast koolhydraten en eiwitten bevat het voedingsvezels (hoewel witbrood deze ontbreekt). Bovendien is brood rijk aan B-vitaminen en mineralen zoals jodium en ijzer. Terwijl je deze voedingsstoffen ook kunt verkrijgen via andere voedingsbronnen, maakt brood het gemakkelijker om ze dagelijks in te nemen.

Een essentiële reden voor het eten van brood is het mineraal jodium. Jodium speelt een cruciale rol in de werking van onze schildklier, die een essentiële functie heeft in onze stofwisseling, groei en geestelijke ontwikkeling. Jodium wordt toegevoegd aan het bakkerszout, waardoor het uiteindelijk in ons dagelijks brood terechtkomt dat we in onze favoriete bakwinkel kopen.

Voor de personen die geen brood consumeren, of brood eten zonder gejodeerd zout, is het van essentieel belang om andere voedingsbronnen van jodium te vinden. Deze bronnen kunnen zuivelproducten, eieren, bepaalde soorten vis, zeewier en bepaalde soorten groenten en fruit omvatten.

Is brood een oorzaak van gewichtstoename?

De algemene stelling dat brood tot gewichtstoename leidt, is een niet-onderbouwde claim. Gewichtstoename is het resultaat van het binnenkrijgen van meer energie dan je verbruikt, niet noodzakelijk door het eten van brood. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat wat je op je brood legt (zoals een dikke laag pindakaas of een dubbele laag vette kaas), kan bijdragen aan het totale aantal calorieën dat je elke dag binnenkrijgt.

Voor een klein percentage van de bevolking (ongeveer 0,5 á 1%) brengt brood, vanwege gluten of tarwe, ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, zoals coeliakie, of glutensensitiviteit of een tarweallergie.

Kies je eigen brood

Het type brood dat je kiest, is vooral een persoonlijke keuze, maar er zijn verschillen in de soorten brood die je kiest. Volkorenbrood, bijvoorbeeld, bevat de meeste voedingsstoffen omdat de volledige meelkorrel wordt gebruikt in de productie ervan. Daarnaast kun je natuurlijk ook rekening houden met de vraag of de ingredienten uit de biologische landbouw komen.

Het is duidelijk dat brood, ondanks populaire misverstanden, een gezonde optie kan zijn binnen een gebalanceerd dieet. Zolang je rekening houdt met wat je op je brood legt en de soort brood die je kiest, past brood perfect in een gezond dieet. 

Terug naar Biologisch voedsel
Biologische-vitamines