Biologische landbouw

De biologische landbouw streeft er naar op een duurzame wijze voedsel te produceren. Dit streven vind je terug in een aantal intenties.

Een biologische boer…

  • produceert voeding met een hoge voedingswaarde, welke bovendien vrij is van chemische bestrijdingsmiddelen;
  • streeft naar het behoud en waar nodig herstel van een vruchtbare bodem, de natuur en het landschap;
  • behoud de genetische diversiteit van gewassen en vee;
  • vermijdt handelingen die het milieu belasten;
  • gebruikt zo min mogelijk eindigende grondstoffen;
  • geeft vorm aan een veelzijdige bedrijfsstructuur met een zo veel mogelijk gesloten kringloopsysteem;
  • houdt zijn vee op een manier dat recht gedaan kan worden aan haar soorteigen gedrag.

Biologische landbouw, een verzamelnaam?

De begrippen biologische landbouw, ecologische landbouw en biologisch-dynamische landbouw worden vaak verwisseld. Voor de duidelijkheid: biologische landbouw is de verzamelnaam van biologisch-dynamische en ecologische landbouw.

Biologisch-dynamische landbouw

De oorsprong van de bd-landbouw ligt aan het begin van de vorige eeuw. Enkele antroposofische ingestelde boeren voorzagen problemen met een uitsluitend materialistisch ingestelde landbouw. Rudolf Steiner heeft toen, op hun verzoek, een aantal lezingen georganiseerd welke nu als basis van de bd-landbouw worden gezien. Een belangrijke principe is dat de boer zijn bedrijf ziet als een levend organisme waarin verschillende organen samen werken. Het bedrijf kent verschillende organen, zoals de bodem, de gewassen, de dieren, de mesthoop en de mensen. Elk orgaan heeft zijn eigen functie en stelt zijn eigen eisen, het is aan de boer om het organisme zo goed mogelijk te besturen.

Het belangrijkste streven is het levend maken van de bodem door het voeden en stimuleren van het bodemleven. Het dynamische in de bd-landbouw uit zich in het feit dat het bedrijf altijd in ontwikkeling is, met andere woorden: er zit dynamiek in. Het bedrijf loopt elk jaar een cyclus rond, waarin niet alleen het bedrijf zich verder ontwikkelt, maar ook de mensen die op de boerderij werkzaam zijn.

Preparaten zijn een belangrijk hulpmiddel bij het vruchtbaar maken van de bodem. Door het gebruik van homeopathische middelen worden levensprocessen in de aarde en de gewassen gestimuleerd. De preparaten moeten de kosmische krachten bundelen en doorsturen naar de bodem, de composthoop en het bodemleven.

Ecologische landbouw

Ecologische landbouw vindt zijn oorsprong in de jaren ‘70 van de vorige eeuw toen milieubeschermers zich zorgen maakten over de schadelijke gevolgen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen voor het milieu. Vanuit een soort van tegenbeweging hebben een aantal boeren zich verenigd en een aantal regels opgesteld, waamee ze de natuur en het milieu proberen te sparen en op een andere wijze tot omgang met hun gewassen en vee komen

Terug naar Agrarisch beheer en Biodiversiteit
Biologische-vitamines