Op zoek naar biologisch nieuws? Kijk dan ook eens op de volgende websites:

Biologie Nieuwslog        Biologie Headlinez

-> index <-

 46.1 osmoseDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2002-01-24 09:55:08
pijlroodpriscilla van brakel
pijlzwartWie zou mij kunnen uitleggen wat met +/- verstaat onder osmose, het enige wat ik zo,n beetje weet is dat het te maken heeft methet scheiden van 2vloeistoffen doormiddel van een semipermeable membraam
 46.2 Re: osmoseDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2002-01-24 19:00:53
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartDe eerste stap die nodig is voor osmose is inderdaad het scheiden van 2 vloeistoffen d.m.v. een semipermeabele membraan. Daarnaast moeten de twee vloeistoffen elk een andere hoeveelheid opgeloste stof bevatten (d.w.z. een verschillende concentratie hebben), bijvoorbeeld suiker of zout.
Nu is het zo dat water graag beweegt van een plek waar de concentratie van water relatief hoog is, dus waar er relatief veel water per hoeveelheid vloeistof is, naar een plek waar de concentratie water lager is. Zit nu in de ene vloeistof veel zout (bijv.) opgelost en in de andere (dus aan de andere kant van de membraan) weinig (of geen), dan zal het water zich door de membraan bewegen (deze is semipermeabel: water kan er wel door maar andere stoffen in principe niet) van de kant met weinig opgelost zout naar de kant met veel opgelost zout; oftewel (het is maar hoe je het bekijkt) van de kant met een hoge concentratie water naar de kant met een lage concentratie water. Dit proces heet osmose. In de natuur is dit verschijnsel erg belangrijk, kijk maar naar bijvoorbeeld plantencellen. Deze zouden zonder osmose zo slap zijn als een vaatdoek.
 46.3 Re: osmoseDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2002-01-24 19:41:00
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartNog een toevoeging: het water zal net zo lang door de membraan stromen tot de concentratie van de opgeloste stof aan beide kanten van de membraan gelijk is; er is dan sprake van een evenwicht.
Een bericht toevoegen aan deze thread? Vul dan onderstaand formulier in. Velden in het blauw zijn verplicht.
Een woord beginnend met http:// of met een @ middenin wordt automatisch omgezet in een link.
HTML-tags zijn niet toegestaan. Probeer 'smalltalk' te voorkomen, het forum is niet bedoeld als chatroom!
Klik
hier voor een lijstje van beschikbare emoticons.

logo Forumbericht toevoegen 
Naam:
E-mail:
Onderwerp:
cryptographpHerhaal code:
Bericht:
Copyright © 1999 - 2020 dr. Tim Hulsen, design door Indigonet Services B.V.
Appartement Nijmegen