Op zoek naar biologisch nieuws? Kijk dan ook eens op de volgende websites:

Biologie Nieuwslog        Biologie Headlinez

-> index <-

 19.1 insuline en celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2001-08-11 19:41:09
pijlroodAntje
pijlzwartIk heb eigenlijk twee vragen.
-Welke organellen zijn nodig voor de synthese, het transport en de secretie van insuline.
-Hoe kun je zien aan een cel of ze veel of weinig mitochodrien bevatten?
Alvast bedankt
 19.2 Re: insuline en celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2001-08-12 12:05:12
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartAls ik het goed begrijp wil je weten hoe insuline in een cel wordt geproduceerd en naar buiten wordt getransporteerd. Voor vrij gedetailleerde info kan je kijken op http://www.yorvic.york.ac.uk/~mgwt/thesis-tth/chapter1.html onder het kopje 'Biosynthesis of insulin'. In het kort komt het erop neer dat na transcriptie van het gen, het mRNA wordt vertaald in eiwit door de ribosomen aan het ER-membraan. In het ER-lumen (binnenkant van ER) aangekomen wordt het eiwit gevouwen en naar het Golgi-complex getransporteerd om daar geprocessed (bewerkt, zeg maar afgemaakt) te worden tot een werkend insulinemolecuul. Vervolgens worden de moleculen via blaasjes die afgesnoerd worden van het Golgi en vervolgens fuseren met de celmembraan, naar buiten getransporteerd. De betrokken organellen zijn dus: (kern,) ER, Golgi-complex. Dan je tweede vraag. Hierop is het antwoord vrij eenvoudig: gewoon door een microscoop kijken. Liefst natuurlijk een elektronenmicroscoop, want dat is verreweg het duidelijkst. Een aanwijzing kan zijn dat een cel een groot volume heeft, want in een relatief kleine cel passen ook maar weinig mitochondriŽn.
 19.3 Re: insuline en celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2001-08-13 22:00:39
pijlroodAntje
pijlzwartEventjes nog op de tweede vraag, ik heb geen microscoop en ik zou toch moeten weten in welke van deze (spiercellen, bindweefselcellen, hersencellen, kraakbeencellen, vetcellen, speekselcelkliercellen) cellen er veel of weinig mitochondrien zitten. En hoe je dat kunt weten. Maar ik vind geen antwoord op deze vraag.
 19.4 Re: insuline en celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2001-08-13 23:27:58
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartO, op die manier bedoelde je het. Het is eigenlijk een kwestie van een beetje logisch nadenken. Als een cel veel energie nodig heeft, b.v. omdat hij veel arbeid moet verrichten of veel stoffen moet produceren, dan zal hij dus veel mitochondriŽn nodig hebben. Maar niet elke cel heeft op elk moment evenveel energie nodig. Van de door jou genoemde cellen zullen in elk geval de spiercellen zeer regelmatig veel energie moeten leveren en dus veel mitochondriŽn bevatten. Hersencellen (zenuwcellen) moeten veel neurotransmitters produceren vanwege de communicatie en zullen dus ook de nodige mitochondriŽn bevatten.
Speekselkliercellen zijn een lastiger geval. Ze moeten natuurlijk speeksel produceren en dat zal energie kosten, maar dit zal niet schrikbarend veel zijn. Ik hou het maar in het midden of ze veel of weinig mitochondriŽn bevatten. Vetcellen zijn ook een apart geval. Als ze alleen dienen voor de opslag van vet zullen er weinig mitochondriŽn nodig zijn. Indien ze echter ook als taak hebben om het vet af te breken en te verbranden dan zijn daar wel (veel) mitochondriŽn voor nodig. Het hangt hier dus van het soort cel af.
Wat de kraakbeencellen betreft: ik denk niet dat hier veel mitochondriŽn in hoeven te zitten, maar tijdens een periode van snelle celdeling (na een verwonding b.v.) zal het aantal wel toenemen. Idem voor de bindweefselcellen.
Mijn conclusie zou dus zijn: vooral spiercellen en zenuwcellen bevatten altijd veel mitochondriŽn, bij de meeste andere cellen hangt het vooral van de situatie af.
 19.5 cel membraanDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2003-05-15 19:07:05
pijlroodroos
pijlzwarthai,

ik wilde vragen:

ik moet een vraag beantwoorden, die luidt als volgt: wat is de (ontdekkings) geschiedenis van de cel membraan. ik heb overal gezocht maar kan het nergens vinden, ik hoop dat jij me verder kan helpen.
alvast bedankt!
 19.6 Re: cel membraanDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2003-05-16 11:54:51
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartIk heb helaas niet zoveel in het Nederlands kunnen vinden, maar hier zijn twee sites waarop wat Engelse informatie is te vinden (hopelijk is het begrijpelijk genoeg):
http://www.whatislife.com/education/fact/history.htm
anatomy.med.unsw.edu.au/teach/anat3231/2002/Compartment(4).pdf (dit is dus een PDF-file, te openen met Acrobat Reader).
Succes.
 19.7 mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2003-09-13 22:49:54
pijlroodjennifer
pijlzwartheey!
ik moet een presentatie houden over mitochondriŽn. Zou je me misschien kunnen uitleggen wat DNA en RNA nou precies met mitochondriŽn te maken hebben? Ik heb al heel wat opgezocht maar nergens staat het echt duidelijk... als je me zou kunnen helpen; alvast heel erg bedankt!!!
 19.8 Re: mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2003-09-14 11:29:31
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartMitochondriŽn bevatten hun eigen DNA. Dit komt doordat ze volgens de endosymbiose-theorie ooit bacteriŽn waren. Een paar miljard jaar geleden is zo'n oer-bacterie binnengedrongen in een eukaryote cel. Hij werd niet vernietigd en kon op de een of andere manier overleven en zich delen. Sindsdien is deze oer-bacterie een onderdeel van bijna alle eukaryote cellen geworden, in de vorm van het mitochondrium. Het is echter steeds minder een zelfstandige eenheid geworden en een mitochondrium is nu afhankelijk van de rest van de cel waar hij in zit. De hoeveelheid eigen DNA van de mitochondriŽn is verminderd en veel genen zijn overgesprongen naar de chromosomen van de 'gast'cel. Toch zijn er nog eiwitten die in de mitochondriŽn worden gemaakt op basis van de mitochondriale genen. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking bij bepaalde ziektes, die overerven via de mitochondriŽn (en dus alleen via de moeder, want die levert immers de eicel waarin mitochondriŽn zitten). Over RNA tenslotte: uiteraard heb je dat nodig voor het maken van eiwitten, zodat het ook in de mitochondriŽn voorkomt.
 19.9 Re: mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2003-11-20 11:45:27
pijlroodWIL
pijlzwartik heb een vraag....
wat is de vorm van een mitochondrion?
 19.10 Re: mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2003-11-20 12:27:23
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartHet klassieke plaatje van een mitochondrion is een wat smalle ovaal, soms ook wat ronder. Zoals in een schuin doorgesneden cilinder. Maar eigenlijk zijn mitochondriŽn hele lange ronde 'slangen' die in allerlei rare bochten door de cel lopen. Vaak is het zelfs de vraag of een cel een zo'n lange of meerdere minder lange mitochondriŽn heeft. Onder een microscoop (wat vrijwel altijd een electronenmicroscoop is) zie je meestal de vorm van een doorgensneden cilinder, wat goed te verklaren is doordat je in zo'n geval slechts een dun plakje van een doorgesneden cel ziet, waarbij je dus ook een of meer doorgesneden delen van een of meer mitochondriŽn ziet.
Als je in Google op afbeeldingen zoekt met "mitochondrion" of "mitochondrium" dan vind je heel veel plaatjes.
 19.11 Re: mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2004-01-29 21:41:22
pijlroodValery
pijlzwartIk moet voor biologie een poster maken over mitochondrien en daar moeten een aantal vragen beantwoord worden maar ik kan die nergens vinden en hoop dat jij mij kan helpen.
-Waarom is het mitochondrium zo sterk geplooid?
-Wat is de brandstof voor het mitochondrium
-Welke membraam eiwitten drijven er in het mitochondrium-membraam
-Van een van de eiwitten(ATP-ase) is een filmpje gemaakt: welke functie heeft ATP-ase?

Hopelijk kun je me helpen
Groetjes valery
 19.12 Re: mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2004-01-29 22:56:42
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartOp deze site kun je de meeste en waarschijnlijk zelfs wel alle antwoorden op je vragen vinden als je een beetje je best doet: http://en.wikipedia.org/wiki/Mitochondrion. Het is wel in het Engels, maar bij dit soort gedetailleerde vragen zal je daar niet aan ontkomen (boeken hierover zijn tenslotte ook meestal Engelstalig). Succes.
 19.13 mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2004-03-27 16:42:35
pijlroodAdriaan Krul
pijlzwartIK ben student wiskunde aan de Universiteit van Leiden en heb als keuzevak Het Levend Heelal. Nu moet ik deze vraag beantwoorden: "Welk selectiemechanisme heeft een rol gespeeld bij het vormen van mitochondriŽn (endosymbiose theorie)?" Omdat ik niet veel van biologie afweet kan ik de sites waar het in staat geschreven niet echt goed volgen, misschien dat hier iemand mij kan helpen?
 19.14 Re: mitochondriŽnDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2004-03-28 00:42:35
pijlroodBas van Tiggelen
pijlzwartDat is een lastige vraag. Ik zal een poging wagen, maar wel onder voorbehoud.
De (of misschien beter: een) theorie is dat voorlopers van eukaryote cellen (cellen met een kern) op een gegeven moment (vroeg in de evolutie) een bacterie 'opaten' die vervolgens om de een of andere reden niet werd verteerd en dus levend in de cel aanwezig bleef. Deze bacterie was in staat om zuurstof te gebruiken bij zijn stofwisseling, iets wat de 'pro-eukarote' cellen niet zelfstandig konden. Omdat in die tijd de atmosfeer rijker werd aan zuurstof, wat schadelijk was voor de cellen, kon de 'pro-eukaryoot' deze bacterie goed gebruiken. Er ontstond een symbiose, dus een samenleving met wederzijds voordeel (vandaar de term 'endosymbiose' voor dit proces). Mogelijk overleefden alleen de cellen die zo'n bacterie hadden opgenomen de zuurstofrijke atmosfeer, wat dus een vorm van natuurlijke selectie is. Uit de bacterie ontstond uiteindelijk het mitochondrion. Maar of dit nu hŤt selectiemechanisme is, is de vraag.
 19.15 E.M.-foto's en informatie over celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2004-10-10 10:32:44
pijlroodThomas
pijlzwartIk zoek foto's van EM en info van celorganellen.

Waar kan ik dit vinden ?
 19.16 celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2004-10-16 11:38:26
pijlroodcollier leslie
pijlzwarthey,
ik had een vraagje.In welke soort cellen zouden volgende celorganellen het meest actief zijn en zeg ook waarom.

ruw endoplasmatisch reticulum, glad endoplasmatisch reticulum en mitochondriŽn?

khoop dat jullie mij kunnen helpen.
 19.17 Re: celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2005-07-14 11:44:03
pijlroodEllen
pijlzwartWelke organellen zijn nodig voor de synthese, het transport en de secretie van insuline?
 19.18 Re: celorganellenDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2005-09-10 14:38:10
pijlroodelke
pijlzwarthallo,
ik ben opzoek naar celorganellen en ik moet daar van de functie, naam en foto van hebben maar ik vind nergens foto's en weet de functie er niet allemaal van.
zouden jullie mij kunnen helpen ?
 19.19 Re: celorganellen(ER)Del.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2005-12-02 17:40:55
pijlroodIngrid
pijlzwartHet is voor mij onduidelijk vanwaar transportvesicles worden afgesnoerd: gladde ER of ruwe ER. In het studieboek Biology 3th edition staat geschreven dat ze worden afgesnoerd van het ruwe ER, maar een andere groep studenten beweert dat ze worden afgesnoerd van het gladde ER. Wat is juist? Waar kan ik het juiste antwoord vinden(welk boek, websites, ofzo)?
 19.20 MitochondrienDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2005-12-06 13:11:43
pijlroodPieter
pijlzwartWij moeten op school wat vertellen over mitochondrien.
Nou kan k hier nie genoeg over vinden en wou k vragen of jij het weet.
1. De bouw van mitochondrien?
2. de functie?
3. of ze samen werken met andere organellen in de cel.. zo,ja hoe ze dat doen?

Hopelijk kun je me helpen

gr. Pieter
 19.21 SecretieDel.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2007-04-25 18:11:57
pijlroodTim
pijlzwarthallo, kan iemand mij helpen met de vraag : bespreek de verschillende stappen (organellen, transport, opslag...) om tot een afgewerkt secreet product te komen. gebeurt de secretie continu, op signaal of beide? op te lossen aub?
 19.22 bacterien!Del.icio.us Digg Facebook Google StumbleUpon
pijlblauw2007-12-06 14:41:26
pijlroodpaulien
pijlzwarthallo, kan iemand ons helpen. Wij doen ons profielwerkstuk over bacterien en gram kleuring. Maar eerst moeten wij vertellen welke bacterien wij waarschijnlijk aan zullen treffen op de volgende plaatsen:
- een tafel
- deurkruk van de toilet
- drukknop van een automaat(waar je met je handen op drukt)
- vloer in de wc en de vloer van de kantine
- een aantrecht waar met voedselmiddelen word gewerkt.
Zou iemand ons kunnen helpen? wij hebben nog maar een paar bacteriŽn namelijk:
E. Coli
Micrococcus luteus (
Staphylococcus aureus
Bacillus
S. epidermidis
Klopt dit wel een beetje en weet iemand nog een aanvulling?
paulien, lyda en hanneke
Een bericht toevoegen aan deze thread? Vul dan onderstaand formulier in. Velden in het blauw zijn verplicht.
Een woord beginnend met http:// of met een @ middenin wordt automatisch omgezet in een link.
HTML-tags zijn niet toegestaan. Probeer 'smalltalk' te voorkomen, het forum is niet bedoeld als chatroom!
Klik
hier voor een lijstje van beschikbare emoticons.

logo Forumbericht toevoegen 
Naam:
E-mail:
Onderwerp:
cryptographpHerhaal code:
Bericht:
Copyright © 1999 - 2020 dr. Tim Hulsen, design door Indigonet Services B.V.
Appartement Nijmegen